Loading...
NEMRUT TURU – KOMMAGENE KRALLIĞI
Güneş’in Batışı
(16 Ekim )
14.30  Kongre Binası Önünden Hareket
15.00  Kubbe Dağı
            -Yemek / Çay Kahve
            -Yiyecek dışarıdan getirilebilir ya da mekanın imkanları kullanılabilir.
16.30  Şiro Çayı Panoromik Geçiş
17.50  Nemrut Giriş Tesis ve Müze işlemleri
18.00  Nemrut Dağı 2150m.
Nemrut Dağı, hem volkanik bir dağ, hem doğal anıt hem de insan eliyle yapılan bir tarihi eser olma özelliğini taşıyor. Bu yüzden 1987 senesinden beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. 2150 metre yüksekliğe sahip olan dağ, MÖ 1. yüzyılda Kommagene Krallığı tarafından gizem dolu devasa heykellerle donatılmış. Heykeller nedeniyle “Tanrıların Dağı” diye de adlandırılan Nemrut’un pek çok noktasına bugün hala ulaşım sağlanamıyor. Tamamen insan eliyle yapılmış olan höyüklerde ve mezarlarda neler olabileceği konusu hala sır. Ancak, bu dağı ve dağdaki eserleri en ilginç yapan nokta, bugünün teknolojisiyle dahi ulaşılamayan bu eserlerin o zamanın teknolojisiyle oraya nasıl getirildiğinin bilinmemesi. En mantıklı yöntem olarak taşların yukarıdan araçlarla dizilmiş olabileceği düşünülüyor ama bunun o zamanki teknolojiyle nasıl yapılmış olabileceği hala kesinleşmiş değil.
M.Ö. 1.yy da I. Antiachos tarafından yapılan krallık gezilecektir. Rehberlik anlatımı ile boyu 8 metreyi bulan mitolojik kahramanların heykelleri görülerek batı terasına geçip güneşin batışı izlenecektir.
20.00  Hareket
22.00  Malatya varış
Ulaşım + Acente Hizmeti + Rehberlik =230TL
Not : Katılımcılar ayrıca özel talepte bulunup gün doğumunu izlemek isterlerse sosyal program sayfasında belirteceğimiz tur yetkililerine ulaşabilirler.
MALATYA TURU – ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ
(16 Ekim)
14.00 Hareket: İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre merkezi
14:30 (Giriş) Arslantepe Höyüğü
15.45 (Çıkış)
Arslantepe Höyüğü veya Melid, Malatya’nın 7 km. kuzeydoğusunda yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Türkiye’deki en büyük höyüklerden biridir. Höyük, Fırat üzerindeki Karakaya Baraj Gölü’nün batısındadır. Otuz metre yükseklikteki höyük MÖ 5 bin yıllarından MS 11. yüzyıla kadar iskân edilmiştir. Bölge MS 5. ve 6. yüzyıllarda bir Roma köyü olarak, daha sonra da Bizans nekropolü olarak kullanılmıştır. Yerleşim alanı 200 x 120 metre boyutlarındadır. 26 Temmuz 2021 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

 

16:00 (Giriş) Eski Malatya (Kervansaray)
16.30 (Çıkış)
Battalgazi İlçesi Alacakapı Mahallesi’nde, 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapının mimarı Halep Mimarbaşısı Üstat Mehmet’in oğlu Üstat Ebubekir’dir. Doğu’ya giden yollar üzerinde bulunan bu kervansaray, şehrin ticari yoğunluğunu göstermesi açısından önem taşır. Ticari olduğu kadar askerî fonksiyonu da bulunan han oldukça sağlam bir temel üzerine kurulmuştur. Bir çizgi üzerinde sıralanmış dükkânların külliye halinde yer aldığı bir yapıdır. Hanın iki kitabesi mevcuttur. Biri iç han girişinin kapısının üstünde, diğeri avlu giriş kapısının üzerindedir. 2007-2010 arası yapılan restorasyonda kervansarayın ön yüzünü çevreleyen dükkânlar kaldırılmış, mescit bölümü, revaklar, havuz bölümü ve duvarlar restore edilmiştir.

17.00 (Giriş) Sanat Sokağı
18.00 (Çıkış)
İnönü Caddesi üzerinden Yeşilyurt istikametinde, Malatya Park AVM nin yakınında; Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Sanat Sokağı, gerçekleştirilen kültür ve sanat faaliyetlerinin yanı sıra bünyesinde barındırdığı müzelerle de dikkati çekiyor, sokağın girişinde ziyaretçileri, kente özgü yemeklerin tadılabildiği restoranlar karşılıyor. Onların hemen yanında 2 katlı ahşap bir evde oluşturulan Fotoğraf Makinesi Müzesi, Kültür evi. Çeşitli kültür ve sanat faaliyetlerine de ev sahipliği yapan sokak, kenti ziyarete gelenlerin uğrak noktası olmuş durumda.

          
Sanat Sokağı -Miniaturk                                      Fotoğraf Makinesi Müzesi                                    Kemal Sunal – Ahmet Kaya Heykeli

18.00 Bitiş

Not: Gezi boyunca gidilen yerlerde görevli kişiler (arkeolog vb.) tarafından yerleşimlerin tarihçeleri sözel olarak anlatılacaktır.